Witajcie :)
Przygotowałyśmy dla Was kolejny prosty i szybki przepis na idealną przekąskę. Zapewne większość naszych Czytelników jadła kiedyś pieczywo czosnkowe z topionym żółtym serem i tak jak my próbowało odtworzyć je w domu. My wreszcie znalazłyśmy idealny sposób, więc oczywiście się nim z Wami podzielimy.
Przygotowałyśmy dla Was kolejny prosty i szybki przepis na idealną przekąskę. Zapewne większość naszych Czytelników jadła kiedyś pieczywo czosnkowe z topionym żółtym serem i tak jak my próbowało odtworzyć je w domu. My wreszcie znalazłyśmy idealny sposób, więc oczywiście się nim z Wami podzielimy.
Ps. Dziękujemy Wszystkim, którzy odwiedzili nas podczas jesiennej edycji Łódź Street Food Festivalu. Dziękujemy też za wiele miłych słów, które od Was usłyszałyśmy, to naprawdę motywuje nas do dalszej pracy. Jesteście najlepsi!:)
Składniki (dla 2-4 osób):
Składniki (dla 2-4 osób):
2 ciabaty lub szersze bagietki
kilka ząbków czosnku
mozzarella
garść pietruszki lub bazylii
oliwa (najlepiej z dodatkiem bazylii)
sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Czosnek przeciśnij przez praskę i wrzuć do blendera razem z pietruszką/bazylią, zalej oliwą (ok. 1/4 szklanki). Zblenduj całość, aż uzyskasz jednolitą masę.
2. Bułki przekrój na pół i posmaruj powstałą mieszanką. Każdą bułkę złóż, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 10 minut. W tym czasie zetrzyj mozaarellę na tarce lub pokrój w drobne kawałki.
3. Wyjmij bułki z piekarnika, posyp mozaarellą i ponownie wstaw je (tym razem bez przykrywania folią aluminiową) na około 10 minut, aż ser się rozpuści i delikatnie zacznie się przypiekać. Po wyjęciu gotowego pieczywa czosnkowego z piekarnika pokrój je na kilka kawałków, odczekaj chwilę by się nie poparzyć i delektuj się idealną przekąską.
Nasze oceny:
Basia: Bardzo smaczna i aromatyczna przekąska :) Szybka do przygotowania i idealna na imprezę - a najważniejsze jest to, że nie musimy kupować czosnkowych bagietek w hipermarketach :) Moja ocena: 9/10.
Czosnek, ser i chrrrupiąca bagietka? Zamawiam! :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie pieczywo i robię podobne na grilla lub na imprezki :-) pyszna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie zapiekanki, połączenie idealne :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie pieczywo :) Cóż za rozpusta ! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam takie pieczywo, świetnie pasuje do grilla!
OdpowiedzUsuńjadłam trochę w inny sposób, ale tak-jest bombowe :D
OdpowiedzUsuńZ mozzarellą na pewno spróbuję, grzanki są takie złociste, pysznie kuszą :)
OdpowiedzUsuńmmmniam! kuszące to pieczywko!
OdpowiedzUsuńfajna przekąska!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie proste i szybkie przekąski :-)
OdpowiedzUsuńJedna z lepszych przekąsek :)
OdpowiedzUsuńto ja poproszę z podwójnym serem i masłem, zamiast oliwy:)) pycha!!
OdpowiedzUsuńNajlepsza klasyka :)
OdpowiedzUsuń